Bodegraven-Reeuwijk geeft huisjesmelkers de ruimte

19 juni 2019

De nieuwe Huisvestingsverordening Bodegraven-Reeuwijk die aanstaande woensdag 19 juni in de gemeenteraad wordt behandeld én, vanwege het verlopen van de oude verordening, moet worden vastgesteld, bevat veel nieuwe zaken. De belangrijkste zijn wel dat er veel ruimte wordt geboden aan kleine ondernemers op de verhuurmarkt en dat het makkelijker wordt om woningen te splitsen. De verhuur van woningen is nu grotendeels in handen van woningcorporaties. Dat gaat veranderen. Ondernemers met 10 of minder woningen kunnen nu gaan verhuren zonder dat een huisvestingsvergunning nodig is.

Is dat een probleem? Ja, want deze verhuurders zullen massaal woningen gaan opkopen in de goedkope sector van de woningmarkt om die vervolgens te gaan verhuren. De prijs wordt opgedreven en jonge gezinnen en starters vallen buiten de boot. Nou ja, zult u zeggen, er is toch een vrije markt? Ja, maar de adder onder het gras in deze verordening is dat het ondernemers ook toestaat zelfstandige woningen in de gemeente jonger dan 5 jaar zonder vergunning te splitsen. Dat levert een mooi verdienmodel op voor ondernemers die brood zien in de verhuur van kleine woningen aan bijvoorbeeld arbeidsimmigranten. Natuurlijk moeten die ook wonen maar dan graag onder normale huren, in fatsoenlijke huizen en zonder dat het de woningmarkt verstoort.

De PvdA bepleit dat kleine commerciële verhuurders niet meer dan drie woningen mogen hebben en dat voor alle woningsplitsingen een vergunning aangevraagd moet worden.

Jan Bouwens