Afplaggen

Door Lisbeth Hertogh op 5 september 2024

De gemeenteraad bezocht  De Bovenlanden, een natuurgebied in Woerdense Verlaat, dat is ontstaan nadat de toplaag van een weidegebied is afgeplagd.

Bij afplaggen wordt de bovenste laag van het weiland verwijderd. Die bevat door intensieve bemesting een overmaat aan voedingsstoffen. Door deze overmaat gaan een paar soorten planten de boventoon voeren. Veel oorspronkelijke planten zijn  verdwenen en daarna ook de bijbehorende  insecten, vogels en andere dieren die daarvan afhankelijk zijn. De biodiversiteit is dus klein, met grote gevolgen voor natuur en uiteindelijk de leefbaarheid van onze aarde.

Na dat afplaggen krijgt de oorspronkelijke natuur, met hulp van de tomeloze inzet van Natuurmonumenten, weer alle kans om zich te ontwikkelen. Wat we aantroffen in de Bovenlanden was een prachtig blauwgasland met veel biodiversiteit. Naast succes voor de natuur bleek ook dat, na aanpassing in de bedrijfsvoering, een agrarisch bedrijf prima kan functioneren in dit gebied.

Wat wel belangrijk is voor het slagen van dit project is het scheiden van afwatering. Het is funest als grondwater water uit de ‘normale’ weidegebieden terecht komt in dit natuurgebied. Dan wordt de bodem weer ‘vervuild’  met teveel voedingsstoffen. Daarom is het noodzakelijk een gescheiden afwatering te realiseren. Erg kostbaar natuurlijk. Het levert wel op dat er in buitengebieden als de Bovenlanden ruimte blijft voor de gangbare  agrarische bedrijfsvoering, die zich op een ander moment kan ontwikkelen tot biologische veeteelt.

Natuurontwikkeling en agrarische bedrijfsvoering blijken prima hand in hand te kunnen gaan. De PvdA blijft zich inzetten voor het versterken van de natuur. Natuurmonumenten gaat eenzelfde project uitvoeren in Bodegraven-Noord.  Als afplaggen ons daarbij kan helpen, zijn we daar voor.

Lisbeth Hertogh

Lisbeth Hertogh

Standpunt De kwetsbare buitengebieden verdienen bescherming tegen vervuiling en verzakking. Geen concessies. Strenge aanpak snel, zwaar en breed verkeer in Plassengebied en behoud NNN (Natuur Netwerk Nederland) en Natura 2000 gebieden. Standpunt voor mijn kern De participatie van onze inwoners moet altijd aan het begin van elk plan starten, open en transparant.

Meer over Lisbeth Hertogh