Asfalt genoeg in Reeuwijk-dorp

3 maart 2022

In mijn dorp, Reeuwijk-Dorp, is het heel prettig wonen. En het is ook heel goed bereikbaar met de fiets en met de auto. En ja, soms over smalle wegen. Maar dat is ook de charme van ons dorp. Eén van de redenen om in ons dorp te willen wonen is vanwege het landelijke karakter. En dat kan alleen behouden worden als we niet een afsnijroute worden om op de A12 of N11 te komen.

De gemeenten Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk hebben een overeenkomst gesloten om een probleem van de bewoners van de Brugweg in Waddinxveen op te lossen. Deze bewoners krijgen veel verkeer door de straat dat op weg is naar Reeuwijk-Dorp. En daarbij al het vrachtverkeer, omdat de andere wegen hiervoor niet geschikt zijn. Deze bewoners zien maar één oplossing: Een weg aanleggen van de nieuwe Randweg, dwars door de polder langs het fietspad naar de Reewal.
In ons dorp zijn een aantal bedrijven gevestigd, waaronder bedrijven die als sinds mensenheugenis op dezelfde locatie hun bedrijf voeren. En één bedrijf dat aanmerkelijk groter is dan de rest. Dat zorgt voor veruit het meeste vrachtverkeer op de wegen. Dit bedrijf heeft zich altijd rekenschap gegeven van hun bijzondere positie in het dorp. Als er lokaal een oplossing moet komen voor een probleem, dan wordt naar hen gekeken. En vaak komt er dan ook een oplossing. Dat neemt wat mij betreft niet weg dat er ook naar dit bedrijf moet worden gekeken in de zoektocht naar een oplossing. Een belangrijk deel van hun activiteiten is al op een andere locatie ondergebracht. Een verhuizing is voor dit bedrijf een kostbare aangelegenheid. Kunnen we niet creatief zijn en zaken bedenken die dit bedrijf kunnen verleiden om ook de laatste activiteiten over te brengen naar het bedrijventerrein in Bodegraven?

Om te voorkomen dat we straks met een weg zitten en Reeuwijk-Dorp opeens interessant is om doorheen te rijden op weg naar elders. Of om te voorkomen dat ná het aanleggen van een nieuwe weg er weer nieuwe initiatieven ontstaan om weer nieuwe wegen aan te leggen die daar dan weer op aansluiten. Eenmaal aangelegd verdwijnt een weg niet meer. Dat betekent dat er zeer zorgvuldig gekeken moet worden naar nieuwe wegen.

Hans Crombeen