Duurzaamheid.

17 februari 2022

De aarde warmt op, ons klimaat verandert. Dat zet de zekerheid van ons bestaan op het spel. Duurzaamheid is bestaanszekerheid in de toekomst. We moeten dit probleem oplossen en we hebben haast. Het zal grote investeringen vragen en niet makkelijk zijn. Het kan alleen slagen als iedereen een bijdrage kan leveren en we de rekening eerlijk delen. De afgelopen jaren zagen we iets anders. Normale huishoudens werden met kosten opgezadeld terwijl de industrie en grote vervuilers werden ontzien. Dat is niet duurzaam en niet eerlijk.

Wat doen wij daar lokaal aan? We steunen het beleid van Bodegraven-Reeuwijk om de gemeente klimaatneutraal te maken in 2035. We zetten in op zonne-energie door zoveel mogelijk daken te beleggen met zonnepanelen. Daken van huizen, van bedrijfsgebouwen en stallen bij de boer. Waar het kan komen er ook zonnepanelen op land. Liefst op gronden die niet agrarisch gebruikt worden en goed ingepast in het landschap.

Wie betaalt dat allemaal? Bodegraven-Reeuwijk kent een actieve energie coöperatie waar mensen voor weinig geld lid van kunnen worden. Jaarlijks keert de coöperatie  een ledenuitkering uit en ondersteunen we duurzame projecten in de gemeente. Op die manier verdelen we de kosten van de energietransitie eerlijker en steunen we onze inwoners.

Jan Bouwens