3 juli 2020

Ik stop er mee, ik trek de stop eruit.

Ik stop er mee, ik trek de stekker eruit, waarom:

Zo halverwege de termijn is het tijd om de stand op te maken. Wat hebben we bereikt:

  • Geen harmonisatie sport
  • Geen voorzieningen arbeidsmigranten
  • Een waslijst van ingehuurde bureautjes die vaak niets nieuws opleveren. Terwijl de kennis bij de inwoners voorhanden is.
  • Taakstellingen van de afgelopen jaren worden niet gehaald,

En zo kan ik nog wel even doorgaan…
Voor ons ligt nu ook een inhoudsloze Kadernota met een gigantisch financieel tekort en zonder oplossingen.

Ik vraag me af Waarom de kadernota in tweeën is gedeelt. De bekostiging is lumpsum. Het Sociaal Domein apart bekostigen is zinloos. Ook lijkt het nu of de schuldigen daar gezocht moeten worden.
Het Sociaal Domein zou een kroonjuweel in een gemeente moeten zijn waarin “Samen” voorop staat. De PvdA gaat ervan uit dat de meerkosten in het Sociale Domein noodzakelijk zijn. Als je kijkt naar wat er landelijk uitgegeven wordt is dit laag (700pp i.p.v. 1400 pp gemiddeld). Dus zonder meer bezuinigen op het sociaal domein vinden wij geen goed idee. Zeker ook omdat de Corona crisis met geen woord wordt genoemd in de nota.
Weten we niet al 4 maanden dat er een behoorlijke stijging gaat komen wat betreft uitkeringen en steunmaatregelen ? Een sluitende begroting zit er dus gewoon niet in!

We missen voorstellen voor bezuinigingen in de reguliere exploitatie. Daarom alleen al stemmen wij tegen deze Kadernota. Alleen de getallen goedkeuren doen we wel bij de begroting, het gaat hier ook om de visie en inhoud.

De PvdA doet graag voorstellen voor bezuinigingen, en willen snel discussie hierover, We kunnen ze omzetten in moties! Enkele voorbeelden zijn:

  • De sportvelden
    We hebben nogmaals de gegevens na gerekend en wij trekken toch echt een andere conclusie als de wethouder. Als je goed naar de gegevens kijkt, voor alle clubs de regels aanhoudt dat er gespeeld wordt van 08.30 uur tot 17.30 uur dan kunnen alle clubs het af met het huidige aantal velden. Ook de hockey redt het dan met 2 velden. Dit levert een behoorlijke besparing op .
  • Het evertshuis
    bijna in stilte gaat dit door, echter de raad weet dat er nog steeds geen plan en duidelijkheid is over dit onderwerp. De PvdA is zeer voor kunst en cultuur maar niet voor het onderhouden van een gebouw van deze gelden.
    Wat ons betreft wordt het evertshuis verkocht, gaat het kaasmuseum in bij het streekmuseum en gebruikt de nieuwe eigenaar minstens de bovenverdieping voor bouw van jongerenwoningen.
    Ruimtes inhuren voor kunst en cultuur kan dan altijd maar is veel goedkoper als nu.
    Zowel een structurele als eenmalige kostenbesparing .
  • We stoppen de investeringen in het centrum. De winkeliers die wilden hebben gekregen wat ze nodig hadden. Nu in de Corona tijd zullen investeringen sowieso niet worden gedaan. Behoud wat je hebt en wees daar blij mee.
    De PvdA vraagt zich af wat er überhaupt nog over is van de potjes centrumvisie
  • We kijken met een lege portemonnee naar het scholenprogramma. Is daar uitstel mogelijk ?
  • Als je het aantal fte aan wethouders vergeleken met andere gelijkwaardige gemeenten zie je een groot verschil. Wij hebben 4,2 fte, vergelijkbare gemeentes 3 fte?Toch al gauw een behoorlijke structurele besparing

Ook kijken we naar hogere inkomsten hoe krijgen we het gemiddelde inkomen op een beter niveau

  • We bouwen alleen nog maar sociale huurwoningen en huur/koopwoningen net boven deze norm. Op korte termijn, en die bouwen we voor mensen en niet alleen om er geld aan te verdienen. Ook hier kan een amendement helpen om nutteloos onderzoek te voorkomen.
  • De ozb kan best omhoog. Elke verhoging van 5 euro geeft 80.000 euro structureel. Ook worden zo de lasten rechtvaardig verdeeld.
  • Rioolheffing en Afvalstoffenheffing moeten wat ons betreft kostendekkend zijn en blijven. Liever een verhoging per zak voor de container dan betalen bij het afvalstation.

Verder ziet de PvdA graag een aantal verbeteringen van strategieën:

  • Sociaal domein dicht bij de inwoners brengen, voorkomen is beter dan genezen. De PvdA vindt het geen goed idee om het Huis van Alles in bodegraven noord wederom uit te stellen. Wij vragen ons af waar 50.000 euro voor nodig is terwijl er best ruimte is om te werken in bijv. Het Rode Kruis gebouw. Als je hier begint met een sociaal makelaar aanwezig te laten zijn op de dag dat de voedselpakketten worden uitgedeeld, denk ik da je een mooi begin hebt.
  • Maak 1 mooi museum van het Kaasmuseum en het Streekmuseum. Maak hier de trots van de gemeente van.
  • Stap nu eens af van het steeds weer inhuren van bureautjes, er is zoveel kennis in de gemeente bij inwoners. De ervaring leert dat ook deze bureautjes hun kennis alsnog lokaal weghalen. Zonde van het geld en levert niks nieuws op.
  • Als laatste wil ik toch ook de communicatie nogmaals benoemen. Dit blijft een moeilijk punt binnen de gemeente. Keer op keer worden inwoners niet of te laat gevraagd naar hun mening. Met de nieuwe omgevingswet in aantocht maakt de PvdA zich ernstige zorgen hierover.

Wat betreft het ‘Raad breed gedragen akkoord trekken wij een conclusie:
PvdA heeft meegetekend op grond van de uitspraak: het akkoord bevat een programma op hoofdlijnen die in debat van de gemeenteraad worden uitgewerkt. Door het Raad breed aannemen van de motie: Bestuursstijl werd hier een behandelingswijze voor gegeven. Hier is niets van terecht gekomen, nog steeds komen onderwerpen kant en klaar, uitgediscussieerd in de coalitie, zonder keuzemogelijkheden in de commissie waarbij het hoogste doel lijkt om er hamerstukken in de raad van te maken.

Brengt mij tot de slotconclusie dat wij dit “raad breed” gedragen akkoord niet langer kunnen steunen. De PvdA trekt zijn handen ervan af. In de toekomst noemen we het dus ook het coalitieakkoord.

Ik dank u wel voor uw aandacht

Monique Jonker