OZB moet solidair zijn.

10 februari 2022

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk staat er financieel niet goed voor. De begroting voor 2022 sluit. Dat is mooi. Om dat voor elkaar te krijgen is ook in 2022 weer een lening van 10 miljoen euro nodig. De teller van de schuld komt volgend jaar boven de 154 miljoen uit. 9% van de begroting volgend jaar wordt besteed aan rente en aflossing!!! Het is daarom niet verwonderlijk dat de lokale lasten in Bodegraven-Reeuwijk hoog zijn.

Voor de OZB op woningen, de huisvesting voor gewone burgers, hoort Bodegraven Reeuwijk tot de top 14 gemeenten. Voor de OZB op niet woningen, zoals bedrijfspanden, winkels en kantoren, hoort Bodegraven-Reeuwijk tot de goedkoopste gemeenten in Nederland. Twee jaar terug is met de meerderheid van de Raad afgesproken langzaam te groeien naar het gemiddelde tarief.

Om de begroting sluitend te krijgen is in meerderheid besloten om het tarief voor woningen, bovenop de inflatiecorrectie nog eens met 1,5% extra te verhogen. De PvdA vind dat onjuist en heeft  tegengestemd en de suggestie gedaan om die opbrengst uit een extra verhoging van het tarief voor niet woningen te halen. Zelfs met die extra verhoging is het tarief voor niet woning nog ruimschoots onder het landelijk gemiddelde. De verhouding woningen/niet woningen is uit evenwicht. Op de gemeentelijke begroting heeft het geen effect. Op de portemonnee van onze inwoners wel.

Ook onze OZB moet solidair zijn,
Bert Oudenaarden