15 november 2017

Flats aan de plas

Ooit was er een straatje, aan de Plas in Reeuwijk-Brug, dat “het Kampje” heette. Kleine huisjes en een reeks winkeltjes. De winkeltjes verdwenen 1 voor 1, de laatste een jaar of wat geleden, dat was een voormalig schildersbedrijfje dat een doe-het-zelf winkel was geworden. Wat bleef was de kroeg, vroeger bekend als “Van Dam” en de laatste jaren, bij gebrek aan een Van Dam, als “Het Wapen”.

De kleine huisjes verdwenen ook en maakten plaats voor eengezinswoningen van bescheiden formaat. De naam van het straat was inmiddels veranderd in Notaris ‘d Aumerielaan. Een stuk chiquer toch?

Op een goede dag, maar op het verkeerde moment, kocht iemand voor veel te veel geld het restant oude huisjes op. Daar moet nieuwbouw komen. Maar om het geld er weer uit te halen moest er toch wel wat meer, en chiquer, gebouwd worden. Er was nog steeds maar weinig plaats dus werd het het eerste flatgebouw aan de Plas.

Dat mocht helemaal niet van het bestemmingsplan, geen hoogbouw en zeker geen flats aan de Plas. Maar niet getreurd, de gemeenteraad, althans de partijen in de coalitie, wisten daar wel raad mee: Dat is een prachtplan, want die oude huisjes staan daar maar te verloederen en dat is toch geen gezicht. We moeten blij zijn dat iemand daar wil bouwen….. dus dat moet toch gebeuren. Wat ze even vergeten waren, was het feit dat de huisjes heel bewust verwaarloosd werden om als breekijzer in te zetten om een plan door te drukken dat eigenlijk helemaal niet kon en mocht.

En zo verschijnen er nu hoge blokken flats aan onze Plassen, en iedereen weet, als er 1 schaap over de brug is…..

De PvdA juicht het toe als mensen huizen willen bouwen, maar dan wel de juiste huizen op de juiste plaats. En geen machtsspelletjes om de zin door te drijven en het plassengebied weer eens niet te ontzien. Dat bestemmingsplan zei niet voor niets dat daar geen hoogbouw mocht. Wat jaren goed ging, geen hoogbouw aan de Plassen, is nu voor goed verleden tijd. Dat is jammer.